hétfő, október 31, 2005

A rejtett recesszió

Pénteken jött ki az adat az USA harmadik negyedévi növekedéséről, amely hatására a Dow óriásit emelkedett (ismét ellentmondva korábbi paradigmának, miszerint az infláció, kamatemelés rossz). Valójában azonban a növekedés szinte teljes egészében fogyasztási hitelre és fiskális stimulusra épült.
A washingtoni kormányzat hirtelen 100 milliárd dollárnyi pénzt öntött a gazdaságba segélyként a hurikánok hatására. A szövetségi kormányzat fogyasztása 7.7%-kal emelkedett.
A lakossági fogyasztás 3.9%-al emelkedett annualizálva, ami azért furcsa, mert a reál rendelkezésre álló jövedelem 0.9%-al csökkent. Ez értelemszerüen csak úgy volt megoldható, ha a megtakarítások csökkentek, azok pedig csökkentek is, éves szinten 1.1%-kal.
Mindezek mellett a világkereskedelem növekedése 9%-ról 6.5%-ra csökkent a 2005-ben, viszont a kínai növekedés tovább folytatódik egyre inkább a belső infrastruktúrális beruházási keresletre alapozva, amely immár a GDP 55%-át adja.
Az USA lakáspiácán a növekedés leállásának jegyei egyre nyilvánvalóbbak. Szeptemberben az ingatlanok ára csökkent augusztushoz képest, és mindkét parton csökken a spekulációs láz, hosszú idő óta először kínálati piacról beszélnek az ügynökök.
Angliában a lakáspiac kissé megélénkült (továbbra is enyhén csökkenő árak mellett), viszont a hitelek minősége egyre romlik, a bankok fokozott mértékben veszik el a lakásokat a fizetésképtelenné vált adósoktól.

Összeségében az erős harmadik negyedévi adatok további kamatemelésre bátorítják a FED-et, ez és az ingatlanpiac leállása meglepő adatokat produkálhat a negyedik negyedévre vagy '06 első negyedévre. A hitelfelvétellel elmaszkírozott recesszió hamarosan megmutathatja valódi arcát.