kedd, október 25, 2005

A helikopter parancsnok

Tegnap Bush elnök kinevezte Ben Bernanke-t a FED jövendő elnökének, Alan Greenspan utódjának januártól.


A piacok reakciója: részvényáremelkedés, kötvényhozamok emelkedése (kötvény ár csökkenés), dollárgyengülés. A Bloomberg szerint hasonló reakciók fogadták Greenspan-t is 1987-ben.
Ben Bernanke nem a legjobb választás, bár kétségkívül lehetett volna rosszabb is. Ben Bernanke valószínüleg Greenspan-nel is könnyebben fog a kamatcsökkentés eszközéhez nyúlni, ugyanis főképp a defláció veszélyétől retteg. 2002-ben adott egy nyilatkozatott, miszerint a defláció elleni harc legjobb eszköze, ha helikopterről dobálják a pénzt (helicopter drop of money), azaz agresszív monetáris stimulus. Elmélete szerint a világban, elsősorban Ázsiában túl sok megtakarítás van ( global savings glut ), és az amerikaiakra hárul az a verítékteljes feladat, hogy a növekedés fenntartása érdekében a megtakarításokat kiegyensúlyozandó túlfogyasszanak.
Probléma csak az, hogy a világon a megtakarítások történelmi mélyponton vannak, és sokkal inkább a befektetések hiánya az, ami a túlzott likviditást okozza.

Tehát Ben előnyben részesíti a növekedés fenntartását, az infláció elnyomásával szemben, ezért a piacok reakciója (infláció+növekedés). Ezzel kedvez a carry trade-nek és a buborékok felfújásának.
Valószínüleg tovább folytatódik a kísérlet, amelyet a világ jegybankjai folytatnak annak érdekében, hogy az eszközárbuborékokat úgy eresszék le, hogy közben a gazdaság ne forduljon át recesszióba, és az infláció se induljon be. Ez a világtörténelemben még sohasem sem sikerült, de hátha majd most.

2 Comments:

Anonymous Névtelen írta...

Habár sok igazság van abban amit írsz, azzal azért vitatkoznék, hogy Bernanke nem a legjobb választás! Szerintem jelen helyzetben egész jó választás! Habár valóban Greenspan másodpilatójá volt 2002-től a helikopterben, mégsem gondolom, hogy átvéve az irányítást egy percre is megfeledkezne az inflációról. Nem hiszem, hogy - mint az egyik legjobb monetáris közgazdász - elfelejtené, hogy az infláció kizárólag monetáris jelenség. különösen elnökése elején kell hiteltérdemlően bizonyítania, hogy az infláció elleni harc a top priorítása. Ezenkívül az IT híve, amiből azért nem épp a növekedést ösztönző monetáris poltikára következtetek! Amúgy valóban érdekes lesz ebben a kialakult helyzetben hogyan sikerül megvalósítani a soft landingot! Kiváncsiam várom! Azonban attól tartok folytatódik az őrült zuhanyzós monetáros politika!

8:10 du.  
Blogger Lemmiwinks írta...

Nos, azért írtam, hogy nem ő a legjobb választás, mert a belinkelt BBC cikkben szereplő Kohn valószínüleg jobb választásnak tünik. Már csak azért is, mert politikailag függetlenebbnek tünik.
Nekem nincs igazán kifogásom az ellen, hogy Bernanke nagy inflációellenes harcos lesz, bár ez az olcsó ázsiai import mellett nem igazán nagy feladat. Én inkább attól félek, hogy egy esetleges hitelválság esetén még Greenspannél is agresszivebben lazítana, és nem hagyná, hogy végre megtisztuljanak a piacok. Bár egyesek azt mondják, hogy épp az IT hozna merevséget a monetáris politikába, mert visszatekintő jellege lenne a Greenspan féle ráérzéses dönmtési mechanizmussal szemben, azaz nem lehetne olyan gyorsan lazítani. Majd meglátjuk.

8:36 du.  

Megjegyzés küldése

<< Legfrissebb írások