hétfő, október 24, 2005

Baljós árnyak az USA ingatlanpiacon

Úgy néz ki a party a vége felé tart Amerikában, az utóbbi két hónapban az ingatlanpiaci kínálat robbanásszerüen nő. Az aadatokból látható, hogy átlagosan kb 20%-kal nőtt a piacon lévő eladatlan ingatlanok száma, de egyes körzetekben ennél drasztikusabb volt az emelkedés, pl Phoenix 3 hónap alatt megduplázódott a kínálat.
Hasonló helyzet az angol ingatlanpiacon is kialakult év elején, január-februárban, ennek köszönhetően az év második felében már lassult a GDP növekedése. Ma már talán recesszióban vannak. Ezért nem elképzelhetetlen, hogy az ingatlanpiaci kereslet befagyása a lakossági kereslet csökkenését már a karácsonyi bevásárló időszakban elhozza. Mivel Amerikában igen jó a gazdasági adatszolgáltatás valószínü erről real time tudósítást kapunk. Ha ez megtörténik, nem lesz decemberben rally a tőzsdén, amiben sokan titkon reménykednek.

Nem is csoda, hogy rengeteg ház kerül a piacra, hiszen az elmúlt években a lakáscélú építkezés kiszorította az üzleti célú fejlesztéseket. Városok központjai tele üres lakással, de munkahely egy szál sem. Ez az Új Ingatlan Gazdaság.