vasárnap, október 16, 2005

Kanári a bányában

A jövendő gazdasági fejlemények jó indikátora, az, hogy mi történik az Egyesült Királyságban.
A UKben 1989-93 közt már lezajlott egy erőteljes ingatlanpiaci beesés és recesszió. 1997-től kezdve újra ingatlanáremelkedés van, 7 év alatt kumuláltan 100%-nál is többet emelkedtek az árak. Nem csoda, hogy ennek következtében az angol háztartások adóssága az 1997-es kb 500 milliárd fontról mára 1 billió font fölé emelkedett. A Bank of England 2003 ban kamatemelési kampányt kezdett, amelynek következtében a kamatok 4.75%-ra emelkedtek. Az ingatlanárak emelkedése az évi 10%os ütemről 2004 második felétől kezdve lelassult és 2005 szeptemberében az egyéves ingatlanár index már -2%. Anekdotális alapon azonban az ingatlanárak akár 15%-ot is csökkentek Londonban és a Dél keleten, míg Északon még mindig tart az emelkedés.
Mindennek következtében a gazdaság egyik hajtóereje az olcsó ingatlanhitelre alapozott fogyasztás lelassult, ugyanis a lakásár emelkedés megtorpanása miatt immár nem igazán lehetséges hitelt felvenni az ingatlan még terheletlen részére, és eből a hitelkártya adósságot kiegyenlíteni (azaz a hitelkonszolidációt végezni ).
A következmények nem is maradnak el, a 3-3.5%-ra tervezett növekedés az OECD előrejelzése alapján csak 1.7% lesz, a munkanélküliség 8 hónapja emelkedik. A kereskedők az utóbbi két évtized legrosszabb karácsonyi bevásárló évszakára számítanak az utóbbi 2 évtizedben. Anekdoták keringenek arról, hogy asztalosok, vízvezetékszerelők, burkolók maradnak munka nélkül, ami pedig elképzelhetetlen volt az utóbbi években, sőt ők zavarták el a kuncsaftokat. Az új autóeladások szeptemberben 3.2%kal csökkentek az egy évvel korábbi szinthez képest.
Mindez növeli a jegybankra nehezedő politikai nyomást a kamatemelés érdekében. Ma mondott le a jegybank pénzügyi stabilitásért felelős elnöke ( cikk ). Állítólag a héják közé tartozott. Nem is csoda, hiszen a gazdasági növekedés másik pillére a fiskális expanzió kerül veszélybe, ha a gazdaság lelassul, kevesebb adó folyik be a költségvetésbe, nem lesz miből fizetni a rengeteg közalkalmazottat.
----
Hasonló folyamatok fognak lejátszódni az USAban is, de fél-egyéves eltolódással, mert a FED kb ennyivel később kezdett el kamatot emelni. Az ingatlanárak még nem esnek, bár egy blogger szerint 2005 harmadik negyedéve már az eső reál ingatlanáraké lesz. A reál (inflációval tisztított) ingatlanárak pedig jó indikátorai a jövendő nominális ingatlanáraknak.
A fogyasztási célú ingatlanhitelek adják Amerikában a háztartások rendelkezésre álló jövedelem 8%-át. Új munkahelyek 40%-a az ingatlan piaci fellendüléshez köthető az utóbbi 5 évben. Kaliforniában a programozókból ingatlanspekulánsok lettek. Az USAban a fiskális expanzió elsősorban adócsökkentéseken keresztül érvenyesül.
---
Oda kell tehát figyelni az Egyesült Királyságra, mert megmutatja kicsiben, mi fog történni az USAban és a világgazdaságban nagyban.