hétfő, június 19, 2006

Forint

A mai nappal az MNB áldását arra a 270-280as árfolyamsávra, amely a kormány számára előnyös, mert növeli a mozgásterét a kiadások elinflálásában és a az exportösztönzésben. Forintleértékelődés nélkül ugyanis a kormány adóemelési tervei a gazdasági növekedés visszafogását okoznák, ami az adóbevételek növekedését is visszafogná.
Jelentős árfolyamváltozás ezután középtávon inkább külső okokból lehet, pl globális infláció megszaladása miatti pánikhangulat esetén.
Újabb gyengülést én már csak akkor várok, amikor a forintgyengülés és az adóemelések miatti infláció átgyürüzik a gazdaságon, mondjuk fél-egy év múlva,
Egyfajta szakaszos leértékelés lesz, addig, amig az áht hiány eléri a 3%ot.
A lényeg az, hogy az MSZP által képviselt rétegek fogyasztása nem csökkenhet relative a többi réteghez képest, így addig csökkentjük mindenki fogyasztását az árfolyamon és adókon keresztül, amíg az exportból származó adóbevételei nem offsettelik a ma még struktúrális áht hiánynak nevezett jóléti kiadási többletet.

6 Comments:

Anonymous Névtelen írta...

Ennek akkor most végül is örülni kellene, mert Te pont azért szurkoltál, hogy az export-ot állítsák a növekedés középpontjába.
Mondjuk én azért vagyok ideges, mert 99%-ra veszem, hogy nem fogom soha visszakapni a most elvett jövedelmemet adócsökkentés formájában.

8:58 du.  
Anonymous Névtelen írta...

Lehet, hogy hibazott az MNB ezzel a
kamatemelessel, megha csak 0.25% is.
A devizakereskedok/spekulansok lehet, hogy ugy gondoljak ezek utan, hogy ki tudjak kenyszeriteni a magasabb kamatokat azzal, ha valamelyest gyengitik a forintot. Ha az MNB lep, akkor ezt addig tudjak csinalni, mig jo nagy kamatemelest el nem ernek. Ha verszemet kapnak, akar a gyenge savszelet is elerhetjuk, es azt az oldalt nem lehet vedeni, mint 2003
elejen az eroset.

10:04 du.  
Blogger Lemmiwinks írta...

Heló Miluu,
miután a kormány politikai okokból nem hajlandó kiadást csökkenteni, ezért az egyetlen kiút az export vezérelt növekedés.
De a standard közgazdasági elméletek szerint a leértékelés csak rövid távon segít az exporton ( J görbe), mert középtávon az infláció elviszi az összes előnyt.
Ezért is vezette be a Bokros a csúszó leértékelést, de még amelett is az infláció meghaladta a leértékelés mértékét így a forint reálfelértékelődött.
Gyurcsány szándéka valszeg az lesz, hogy a forintot tartósan leértékelve tartsa, így segítse az exportot. A probléma ezzel:
- devizahitelek törlesztőrészlete nő
- infláció (az inflációt nehéz és költséges lenyomni, a magyar antiinfláciüs politika hitelét veszti )
- kamatok (+80 mrd kiadás már csak ebben az évben)

5:01 de.  
Blogger Lemmiwinks írta...

helló ac,
szvsz a spekik 2003ban megtanulták, hogy nem érdemes az MNBvel szembemenni, mert nagyon keményen védi a sávot és a dezinflációs pályát.
viszont a következő fél évben az MNB kemény monetáris tanácsa nagyrészt lecserélődik puhább, Gyurcsány által jelölt tagokra és nem kizárt, hogy őket már le fogja tesztelni a piac.

5:03 de.  
Anonymous Névtelen írta...

Hello Gabor,

Az igaz, hogy 2003-ban meg talan buktak
is a spekik. De nagy kulonbseg van a
forint erosodesere ill. gyengulesere valo spekulacio kozt. Az erosodes ellen barmeddig tud vedekezni az mnb (annyi penzt nyom, amennyit akar), a gyengules ellen nem (ha elfogy a devizatartalek, akkor nem tudja tovabb).

Szerintem a kormany/mnb szempontjabol
a gyengebb forint egyik leg"hasznosabb" kovetkezmenye az lehet, amire te is utalsz, hogy dragitja a deviza alapu
hiteleket. Ha ezzel elernek, hogy az
ilyen hitelezes visszaessen, az jo lenne (persze a lakossagnak meg rossz). A hatalmas deviza alapu hitel mar szinte makrogazdasagi tenyezove kezd
valni, ami korlatozza az mnb es a kormany hatekonysagat. Pl. szerintem
az elmult idoszak tul eros forintjaert is reszben a deviza alapu hitelek miatti forintkereslet (a kulfoldon felvett hitelt a bankok atvaltjak forintra) volt a felelos. Persze
ha tul nagyot emel az mnb a kamaton, akkor a kamatkulonbseg miatt ismet a deviza alapu hitelek lennenek vonzok.

8:25 de.  
Blogger Lemmiwinks írta...

Helló AC,
az MNB a magasabb kamatokkal tud küzdeni a gyengülés ellen. Ezt nyilván a kormány nem akarja, mert akkor az összes ezévi adóemelést kidobhatja az ablakon kamat formájában.
De elképzelhető, hogy már késő, hiába a monetáris politika egy szakma, nem lehet improvizálni, mint a blogírást, meg az okos beszédek mondását. De majd Gyurcsány meg Veres is megtanulják ezt.

Az MNB számára a gyengébb forint nem jó, mert az MNB elsődleges célkitüzése a forint fizetőerejének védelme. A gyengébb forint viszont inflációt jelent 6-9 hónapon belül. A forintleértékelődés kb 40% fog megjelenni infláció formájában.

A kormánynak a devizahitelek visszaesése nem jó. Egyrészt politikai árat kell fizetnie érte, mert az emberek elégedetlenek lesznek, másrészt visszafogja a keresletet, így a GDP növekedést, azaz az adóbevételeket is.

A kormánynak a forintleértékelés két dologra jó: infláció növeli az adóbevételeket és észrevétlenül lehet csökenteni a reálbéreket. Valamint a gyengébb forint exportkeresletet erősíti ezáltal gyorsítja a gazdaságot.

7:43 de.  

Megjegyzés küldése

<< Legfrissebb írások