csütörtök, május 11, 2006

ACU
Asian Currency Unit

Először csak röhögtem, amikor ezt megláttam - Kína és Japán közös pénzt vezet be, amikor bármikor egymás nyakának ugranának a történelmi sérelmeken és a szénhidrogénforrások felhasználásán?
A Bloomberg kommentárját elolvasva, azonban világossá válik, hogy ez a 3 betü egy új világrend alapját fektetheti le.

Ugye az ázsiaiak problémája az hogy dollárban halmozzák tartalékaiakat, amit a külkereskedelmi többletük révén szereznek. A külkereskedelmi többletük a mesterségesen alacsonyan tartott devizájukból származik, hogy ezt miért teszik, azt itt leírtam. Ez némi csapdahelyzetbe hozza őket, hiszen ha megpróbálnák növelni fogyasztásukat ( felértékelni a valutát) akkor a dollár azonnal bezuhanna, amit valószinüleg a dollárinfláció erősödése követne, tehát az ázsiaiak végsősoron jóval kevesebb árut tudnának venni a jövőben a dollártartalékaikból, mint amit a múltban kiadtak érte.

Viszont a dolláron kivül nincs más világpénz, az aranyban való felhalmozás csábító, de az arany nem likvid, nem fizet kamatot, fizikailag szállítgatni kell, etc. Az euróban való felhalmozás sem lehetséges, mert az EMU országok nem hajlandóak fizetési mérleg deficitet futtatni a világ többi részével szemben.

Az ACU megoldást jelenthet ezen problémákra.
Az ACU konstrukciója szerint nem pénz, hanem egy árfolyamindex, amit a kínai, japán, koreai, maláj, etc. országok árfolyamaiból átlagolnának a tagországok külkereskedelme és GDPje arányában. Tehát semmi közös monetáris politika, minden ország azt csinál amit akar a pénzével. Az ACU gyakorlatilag az ázsiai blokk pozícióját képviselné a dollár és euróblokkhoz képest.

Az ACU előnye az lenne, hogy kötvényeket, külkereskedelmet lehet elszámolni vele ( habár a fizikai teljesítés továbbra is dollárban történne). Ez lehetőséget adna rá, hogy az ázsiaiak a tartalékaiakat ACUban elszámolt kötvényekben halmozzák fel dollárkötvények helyett. A tartalékaiakat akkor tudják ACUban felhalmozni, ha az USA fogyasztó és az USA állam hajlandó ACUban hitelt felvenni. Miután a magyar fogyasztónak és a magyar államnak ezzel semmi problémája nincsen, ezért ez az USA is csont nélkül meg fogja tenni. Mindössze annyi kell hozzá, hogy az ACU kamatok alacsonyabbak legyenek, mint a dollárkamatok. Daijobu - nem probléma, mondja erre a japán (és a kínai).
Ahhoz hogy a teljes ázsiai tartalékállomány átkerüljön ACU elszámolás alá, több évre lenne szükség, amíg a dollárelszámolású kötvények lejárnának és kicserélődnének.
Ezután amikor az ázsiai országok úgy döntenének, hogy növelik fogyasztásukat, azaz engedik saját valutájukat felértékelődni a dollárhoz képest, akkor az ACU is felértékelődik, tehát az ACUban elszámolt tartalékaik nem vesztik el értéküket!
Ha ehhez hozzácsapódik az is, hogy az olajtermelők a dollár elszámolás helyett az ACU elszámolásra térnek át (valszeg Irán és Venezuela akármikor áttérne), akkor egy új gazdasági világrend alakulna ki, amelyben az ázsiai termelő blokk és az erőforrásblokk közvetlenül kereskedne, az USA és a dollár kihagyásával. Ennek következtében az USA elvesztené azt a kedvező pozícióját, hogy fogyasztását dolláradósság kibocssátással fedezze (és súlyos recesszióba süllyedne).
Így megtörténne a globális kiigazítás.

Azonban ne tévesszük össze az okot az okozattal. Az dollár nem az ACU miatt vesztené el a világpénz pozíciót, hanem azért mert az USA képtelen lenne gazdasági és katonai erejével az erőforrások feletti ellenőrzést biztosítani. (Ehhez a szaudi hatalomváltás és az iraki térvesztés a minimum - erről szól az iráni atomválság.) Az ACU világpénz volta csak ennek a következménye lenne.

Tehát az ACU előrenyomulása, mint tartalék, illetve kereskedelem elszámolási egység jó indikátora lehet a globális fogyasztási struktúra átszerveződésének, egyelőre azonban még a kínaiaknak és japánoknak meg kell állapodniuk a fő kérdésben, azaz túltenni politikai ellentéteiken.


8 Comments:

Anonymous Névtelen írta...

Miért gondolod, hogy ha növekszik a fogyasztás Ázsiában, akkor azok a valuták felértékelődnek? Mi van, ha a import-fogyasztás elaszticitás magasabb mint az fogyasztás-export elaszticitás? Mert ez így szokott lenni.
Akkor a kereslet a dollár és az euro iránt fog megnövekedni, és éppen, hogy leértékelődik az ázsiai valuta.

12:05 du.  
Anonymous Névtelen írta...

Epp azon gondolkodtam az elmult napokban, hogy mi vehetne at a dollar szerepet. A dollar
az eurohoz kepest az utobbi idoben kitarto esesnek indult. Az aranyar no, ami azt jelezheti,
hogy a penzpiacok safe haven-t keresnek, mert egy komoly dollar esesre szamitanak. Es tortenik
ez annak ellenere, hogy Oroszorszag+SzaudArabia+Kina+Japan+India+... soha nem latott mertekben
novelik dollar tartalekaikat. Az aprilisi novekmenyt 150 milliard dollarra becsulik. Az euro
viszont nem nagyon viselne el egy jelentos erosodest, mert a yuant a dollarral egyutt tartjak, es
ez kinyirna az europai gazdasagot (ahogy az amerikai termelogazdasagot mar reszben kinyirta).
Kerdes, hogy akkor ki vehetne at a dollar szerepet? Van, aki azt mondja, hogy a helyzet hasonlit
ahhoz, mint amikor az angol font ideje lealdozott a mult szazad elso feleben. Akkor a dollar jott
a helyere, annak az orszagnak a penzze, amelyik a legnagyobb termelo volt. Ma ez Kina es a yuan
lehetne, de a yuan-horgonyt csak nem akarjak elengedni. Lehet, hogy az ACU fogja kinoni magat a
kovetkezo tartalekvalutava? Csak az a baj, hogy mar most is olyan mintha kozos azsiai penz lenne
(mindenki a yuant koveti, esetleg a yen kivetelevel), megse merik elengedni a dollartol. Azt hiszem,
hogy ez a csapdaheyzet fenn is marad addig, mig a belso fogyasztas nem no (foleg Kinaban), a megtakaritasi
rata meg nem csokken. Kina GDP-je 10%-kal no, de az export es a beruhazasok 25-30%-kal, ami elkepeszto.

9:33 du.  
Anonymous Névtelen írta...

A Bloomberg cikk elolvasasa utan sem ertem a dolgot. Az ACU csak annyit valtoztatna, hogy
szabadon lebegne. Az egyes azsiai penzek mar igy is kvazi egy kozos penzhez vannak rogzitve, a
yuanhoz (a yent kiveve). Tehat az ACU nelkul is lehetne lebegtetni a yuant. Azt meg vegkepp
nem ertem, hogy az igy zuhano dollar, visszaeso amerikai fogyasztas, azsiai exportoffenziva
befagyasa, hatalmas kihasznalatlan kapacitasok miert lennenek jok az azsiai orszagoknak.
Azaz a jelenlegi problemat (elszakadni a dollartol es megallitani a dollar alapu tartalekok
novekedeset, ugy, hogy ezek a negativ kovetkezmenyek ne jelenjenek meg) hogy oldja ez mag?

9:55 du.  
Blogger Lemmiwinks írta...

Helló Anonymus,
én nem azt gondolom, hogyha növekszik a fogyasztás ázsiában, akkor a valuták felértékelődnek, hanem fordítva.
Ha a valuták felértékelődnek, akkor nő a fogyasztás. A valutákra pedig óriási a felértékelési nyomás (részben spekulatív, részben a külker mérleg többletéből ered), tehát ez automatikus, amint megszüntetik a peget.
Ezután jön, amit írtál, hogy az importfogyasztás kerül előtérbe, nos ezért lesz fontos nekik, hogy a saját pénzükért vehessenek olajat és egyéb erőforrásokat, mert egyébként csak újabb leértékelődés lesz a vége (ld ázsiai válság).

5:15 de.  
Blogger Lemmiwinks írta...

Hello AC,
igen én is ugyanezt mondom, amit te, hogy az ACU önmagában nem oldja meg a problémákat, viszont jelzésértékü lehet előretörése, mint tartalék vagy kereskedelem elszámolási pénz.
Igazad van, hogy ez önmagában a yuan is lehetne talán, de nyilván a yüan + yen + won +ringgit együtt már sokkal nagyobb bizalmat keltene a befektetőkben.
Pl egy közös japán kínai elszámolási egység azonnal kivonná a két ország közt meglévő ellenségeskedés okozta risket. Hiszen, ha ezek az országok egymás valutáiban tartalékolnak ( az ACU tartalékok felhalmozása ezt jelentené) akkor valszeg nem fognak egymásnak menni pl a partvonaluk környékén lévő szénhidrogén lelőhelyek miatt, és Japán is megértőbb lesz Taiwan visszacsatolásávasl szemben, amit jelenleg ellenez).
a dollártartalék növekedés és az export belső fogyasztásba való átcsatornázása ma is mehetne, csak a vége egy 97es ázsiai válsághoz hasonló esemény lenne. kulcsfontosságú ezért, hogy az ACU nemzetközi tartalékvalutává váljon és olajat, gázt, szenet, vasat, rezet lehessen venni érte.
ennek feltétele az említett erőforrások fölötti geopolitikai ellenőrzés megszerzése, de legalábbis az angolszász ellenőrzés megszüntetése. Venezuela, Irán, az orosz gáz és olajvezeték építések a távol kelet felé mind ezt a folyamatot erősítik.

5:26 de.  
Anonymous Névtelen írta...

Valamelyikőtök ki tudná nekem fejteni, hogy mi történt 97-ben Ázsiában? Emléxem, hogy volt valami a kistigrisekkel, hogy liberalizálták a valutapiacukat és pillanatok alatt fogatlan kistigrisek lettek. De nem tudom, hogy mi volt a háttérben, meg lehet, hogy ti nem is erről beszéltek.

Előre is köszi!

5:20 du.  
Blogger Lemmiwinks írta...

Nem vagyok túl uptodate ázsiai válságügyben ( a Wikipedia egyébként elég jó összefoglalókat szokott írni ilyen dolgokról, több oldalról megvilágítva az eseményeket). De a lényeg valami olyasmi volt, hogy spekulációs tőke áramlott Dél Kelet Ázsiába, ezt az extra likviditást viszont hülyeségekbe verték, azaz félreallokálták az erőforrásokat. Pl Malaysiaában saját autóipart akartak felfuttatni külföldi know-how nélkül, stb. Ezen beruházások nem hozták az exportkapacitás bővülését, ezért amikor felértékelődtek a valutáik, a cégek a termelést egyszerüen áthelyezték Kínába meg Vietnamra meg a Fülöp szigetekre. Miután a Dél Kelet Ázsiai valuták export támasz nélkül maradtak, öszeomlottak.
Egyébként valszeg hasonló félreallokáció történik ma is Kínában, a rengeteg spekulációs tőke pl nagyszabású építkezéseket és ingaltlanlufit indított el Sanghajban.
Magyarország sem kivétel, a beáramló spekulatív tőkét ( az extra magas kamatok miatt jön ide a pénz szar fundamentumok mellett ) erőltetett autópályaépítésbe és nyugdíjemelésbe fordítják, egyik sem fog jelenmtősebb exportkapacitást kiépíteni.

Ez a félreallokáció egyébként USAban is megvan, ahol a beáramlü tőkét elköltik fogyasztásra az ingatlanhitelezés segítségével.
De ez ott nem számít, mert a dollár világpénz... vagy mégsem? figyeljük a történéseket!

9:05 de.  
Anonymous Névtelen írta...

megint én (Putyinos hszóló)
nem értem, az Euró-tartalékképzés miért az EMU külkerdeficitjétől függ. Nem kell sztem "megvárnia" ezt a "lépést" az ázsiai országoknak - ha külkerpartner az EU, érdemes euróban tartalékolniuk. Vesznek a devizapiacon mondjuk USD-ért, és nem kell "megvárniuk", hogy euróval fizessen vmelyik külkerpartnerük a kínai áruért. Ha nem kötnék kizárólag az USD-hez, akkor hasonló rendszert vezethetnének be, mint az MNB a DEM és az USD esetében: középár = DEM hatvány 0,7 * USD hatv. 0,3, persze ők EUR-val és nyilván fordítva súlyoznának... Nem lenne nekik kívánatosabb a diverzifikáció? Az Általad is leírt mechanizmus miatt a kínaiaknak az USD-gyengítés "fegyvere" sincs meg - ha diverzifikálnának, enyhülne a helyzet. /más kérdés, h van-e annyira fanatikus a kínai vezetés 1általán, hogy maga alatt is vágná a fát, hogy az amikat szivassa/büntesse.../

2:39 de.  

Megjegyzés küldése

<< Legfrissebb írások