péntek, június 30, 2006

Az infláció a FED szerint...

A Bloomberg szerint a tegnapi 25 bp emelés után Bernanke hajlik a kamatemelési sorozat megállítására. A komment szoftosabb, mint eddig, mert nem igér be auomatikus kamatemelést a következő ülésen augusztusban, hanem statisztikai adatoktól teszi azt függővé.
A probléma az, hogy az inflációs adatok még korántsem megnyugtatóak. A Bloomberg azt írja előzetes előrejelzések a májusi inflációról azt mutatják, hogy a 3 hónapos annualizált index 2.9%on lesz ami igen magasnak számít az utóbbi 10 évben.
A FED egyetlen indoka a kamatemelési sorozat megállítására az, hogy a gazdasági növekedés az I. negyedéves csúcs után lassulni látszik, és Bernanke abban reménykedik, hogy ez elég lesz az infláció fékentartásához.
Ez azonban korántsem biztos, két dolog miatt:
+ mivel a dezinflációs folyamat forrása ázsiai volt és a FED hatáskörén kivül esett, így az inflációs folyamat, amelynek szintén ázsiai gyökerei vannak ( habár az még nem világos, hogy csak a beruházási keresslet okozta nyersanyag és energiaársokk, vagy tényleg beindult Kínában a belső fogyasztásra alapozott növekedés ) független lehet az amerikai gazdaság növekedésétől
+ az ingatlanpiacon eddig az alacsony kamatoknak dezinflációs hatása volt, ugyanis a CPI 33%át kitevő lakhatási költségeket a bérleti díjak alapján számolták, amelyeket az alacsony kamatozású hitelek kompetetitív hatása nagyon lenyomott. Ha maradnak a magas ingatlanárak és emelkednek a kamatok, a bérleti díjaknak is emelkedniük kell. Tehát napvilágra kerülhet az elmúlt évek lakásáremelkedésének rejetett inflációja. Ez már az áprilisi inflációban is látszott, a bérleti díjak komponens akkor 0.4%ot emelkedett.

Egyébként csak ha ránézünk a Bloomberg honlapján a mai hírekre, azonnal látszik, hogy a globális inflációs folyamat korántsincs kontroll alatt:
Oil Rises an Eighth Straight Day as Gasoline Supplies Fall, Demand Peaks
China Raises Electricity Prices to Help Power Producers Pass on Coal Costs
Japan's Core Consumer Prices Rise Most in Eight Years

Egy másik linken olvastam, hogy az amerikaiak 65%a azt szeretné, ha a FED megállna a kamatemelésben. Demokrata, republikánus szavazók egyaránt. Ugye az ingatlanhiteleket mindenki érzi.
Nyilván Bernanke könnyebb célpontja a politikai nyomásgyakorlásnak, mint Greenspan volt.
Mindenestre megkérdőjeleződhet az amerikai jegybanki politika antiinflációs eltökéltsége. Ez jó hír azoknak akik aranyba vagy euróba fektetnek.
Rossz hír, hogy a FED a felemás kamatemelési hajlandósággal ugyanoda juthat, mint az MNB, később többet kell majd emelni, és ez növeli egy hirtelen sokk esélyét.

4 Comments:

Anonymous Névtelen írta...

Szerintem, ahogy olvasom véleményeidet a globális inflációra hegyezed ki a mondnivalódat. Szóval szerintem ez a globális infláció azért alakl ki, mert túl sok pénz van a piacon, ami nincs arányban a termeléssel, csak a pénzügyi egyenúllyal. És mivel a pü-i egyensúlyokat eltérítheti a kocentrált tőke lokális hatása, ezért regonális, vagy országra kiterjedő objektív inflációs hatás alakul ki. Magyarul a spekuláció újabb és újabb tőkét von magához, ezáltal folyamatosan eltérítheti a természetes piaci folyamatokat. Szerintem most is ez zajlik a világban, az adott piacon összevont tőke által gerjesztett növekedés magával húzza az inproduktív szférák növekedését is -> szociális jólétet, ami megmarad, ha a tőke másshova megy, evvel megrendítve a gazdaságot -> megmelve a kamatokat -> és újabb spirálba sodorva a gazdaság mozgását. Ennek az eladósodottság mértéke mindig magasabb és magasabb szinten tér vissza, egyre több és több pénzre van szükség a ciklus újraindításához -> globális infláció -> csőd.

8:26 du.  
Anonymous Névtelen írta...

Kedves Gábor,

Lassan egy hónapja nem írtál, nagyon várom az újabb fejleményeket...

5:12 du.  
Anonymous Névtelen írta...

Jaja, én is naponta nézem az oldalt reménykedve.
Valszeg nincs semmi nagy hír mostanság, de a figyelem nem lankad!

9:32 du.  
Anonymous Névtelen írta...

Ezt az egyik index-es fórumban olvastam:
" javaslom, aki teheti, a nyár végén váltson át euróra mindent. Ha nem történnek meg az utolsó negyedévben a szükséges, valós kiadáscsökkentő lépések (például a 13. havi nyugdíjak és közalkalmazotti bérek zárolása), akkor kb: 300Ft-os euróárfolyamon fogunk karácsonyozni, és megindul az inflációs spirál. Akkor nyilvánvaló, hogy nem csökkenteni, hanem elinflálni akarják a kiadásokat. Persze az összes forintmegtakarítással egyetemben"

Érdekelne erről a véleményed, Te hogy látod a rövidtávú hazai helyzetet.

11:57 du.  

Megjegyzés küldése

<< Legfrissebb írások