csütörtök, február 23, 2006

Hullámverések

Ahogy a Morgan Stanley elemzői megállapították, a 2oo6-os évre inkább jellemző lesz a stagnáló likviditási helyzet miatt a pénz ide oda mozgása, az ez évi események is ezt támasztják alá.
Tegnap volt egy kis megingás a fejlődő piacokon, a dolog ott kezdődött, hogy a brazil fizetési mérleg hiányt mutatott 14 havi szufficit után. Ez elég furcsa, hiszen Brazilia a nyersanyagblokkba tartozik, tehát a magas nyersanyagárakból profitálniuk kellene.
Talán lassul a beruházási kereslet Kínában? Talán megtörtént a jóléti rendszerváltás a braziloknál is?
Mindenestre a piacnak hirtelen eszébe jutott, hogy Izlandnak magas a fizetési mérleg hiánya (15% a GDP arányában) és az izlandi valuta esett is rögtön 5%-t. A forint is esett kissé, kb 1%-t. Hisz a mi fiz mérleg deficitünk csak 8% már vagy 6 éve.
Ez a cikk jól összefoglalja a történteket.
A dolgok mélyére nézve, elképzelhető, hogy a globális likviditás újabb szűkülés előtt állhat, amelynek oka, hogy az erősödő EU növekedés, és az erősdödő Japán növekedés miatt, mind a BOJ, mind az ECB szűkíteni fog.
E cikk szerint a yen carry trade, amit a gyengülő yen még profitábilasabbá tesz, óriási mértéket ölt, és a világméretű likviditásbőség egyik legfőbb forrása. A szerző szerint a yen carry trade mértékét nem lehet felbecsülni, mert a japán jegybank nem vezet pontos statisztikákat a hedge fundoknak, investment bankoknak kihitelezett pénzről.
Mindenestre 98ban az LTCM és orosz válság idején pontosan ennek a yen carry tradenek a felgöngyölődése történt, ami kis híján világgazdasági válságot okozott - szerencsére Greenspan papa gyorsan a beragadt bankok segítségére sietett.
Mindenestre a japán szűkítés valszeg lassú lesz, úgyhogy földindulásra innen se kell számítanunk.
Valszeg a fejlemények megsürgethették egy kicsit a Moody's-t is, hogy a nagy hitelminősítők közül harmadikként leértékelje a magyar hosszútávú adósságot, bár a kormány szerint ez megintcsak az ellenzék miatt van, ami illő manifesztációja a bátor, felelősségteljes kormányzásnak.
Akinek részvénye van, kicsit izgulhat ma, de valszeg a piac egy nap alatt lereagálja az izlandi rossz híreket(lol) és a Moody's-t is, hiszen van még pénz bőven a világban, ahogy azt ebben a három kedves történetben olvashatjuk.
Izelítésképpen:
“You must invest in this company. It’s China and energy!” a deal sourcing specialist exclaimed in Tom’s office.
Tom’s eyes lit up like neon lights on the bund.
“But, you must compete with a dozen other private equity funds to be chosen,” the specialist furrowed his eyebrows.
....
They drove for three hours, pulled into a small town, and stopped before a new glass and steel building.
“China Alternative Energy Warmly Welcome Famous International Investors,” a huge banner on the building read.
....
Suddenly, everyone stood up. “This is Chairman You,” someone shouted. A serious looking guy in a shiny suite walked in. He kept nodding at everyone and sat down in the middle, assuming a Chairman-Mao posture with legs crossed and a cigarette in hand.
“Now we begin the International Investor Conference,” the same man shouted again.
....
The first guy mentioned 20 times earnings. The second guy promised 30 times. The third guy said that it could be 30 times 2008 earnings.
The fourth guy, a Caucasian, instead of mentioning a specific number, went straight for the jugular. “When the company is IPO’ed, you will become the richest man in China, Mr. You.”
Mr. You’s face lit up.