szombat, január 28, 2006

US GDP 2005 Q4: 1.1%

Az amerikai gazdasági növekedés 1.1% volt annualizálva 2005 utolsó negyedévében. Ez óriási lassulás a megelőző negyedévekhez képest:



Forrás: www.bea.gov

A lassulás oka a fogyasztói költekezés lassulása, amely 4.1%-ról 1.1%ra lassult, azonban a tényleges eladások 0.3%-kal csökkentek, gyakorlatilag készletfelhalmozás történt.
Lassult a szövetségi költekezés is az előző negyedévi 7%-os növekedéssel szemben most -7% volt, és a beruházások üteme 10%-ról 3.5%-ra.
Hát, igen , eljött a kaszás, mondhatnánk, ha nem lennénk megedződve már a 2005.-ös év eseményein.
A sajtó elegánsan túllép a rendkivül rossz adatokon, ideiglenes visszaesésről beszél, amely a 2006-os évben megújult növekedésbe csap át. A növekedés hajtóereje a vállalati beruházások lesznek - mondják az elemzők. Kár hogy ennek nyoma sincs, hiszen a beruházások elég szépen lelassultak.

Megtörténhetett tehát az, amiről tavaly ősszel írkáltam a blogban a lassuló ingatlanpiac visszafogja a fogyasztást, amely visszafogja a GDP-t. Szépen illusztrálja ezt az ingatlan hitel index visszaesése október- decemberben. Persze a januári folyamatok megint felfelé mutatnak.