péntek, november 18, 2005

Denial



Az ingatlanbuborék kipukkanóban van világszerte, miután az október havi adatok egyértelmüvé teszik, hogy az áak júliusban tetőztek és a korrekciós folyamat megindult Amerikában.
Észak Kaliforniában, az egyik leginkább felfújt színtéren az utóbbi 3 hónapban 40%-kal esett az ingatlaneladások száma az előző év azonos időszakához képest.
Amerikaszerte zuhannak a lakáseladások: a Bloomberg szerint országos szinten 5.6%-kal, ez azonban elmaszkolja azt a tényt, hogy a 4 régió közül 3 ( West, Midwest, Northeast) 10% körül esett, míg a déli régió ( ahol nincs buborék) csak 0.5%-kal.
A meainstream médiába is kezd beszivárogni, hogy baj van, a Reuters szerint is túl van a piacon a csúcson. A Fannie Mae közgazdászát idézték, aki szerint persze, hogy nincs semmi baj, jön a soft landing, stb.
A gazdasági növekedés 3.5%ról 2.8%-ra fog csökkeni 2006-ban.
Csakhogy az amerikai GDP 70%-a lakossági fogyasztás, a lakossági fogyasztás 8% pedig felértékelt ingatlanokra felvett hitel (equity extraction). A megtakarítási ráta negatív, és a 2001-es recesszió óta keletkezett munkahelyek 50%-a ingatlannal kapcsolatos. Nem látom be, hogyam fogják ezt megúszni minimum a növekedési ráta megfeleződése nélkül, ahogy az Angliában történt.
Természetesen a továbbra is likviditásbőségben fürdő pénzügyi piacok nem foglalkoznak ilyen apróságokkal. Új hír, hogy az ipari termelés 1.4%-kal növekedett októberben. Ez fantasztikus, kár, hogy előtte szeptemberben volt egy 1.5%-os csökkenés (hurrikánok + sztrájk a Boingnél ). Ezenkivül csodás hír az is, hogy a maginfláció októberben nem nőtt tovább.

Vessünk egy pillantást a belinkelt ábrára, amely a 19. századból tanítja nekünk az igazságot. Az, hogy az ábra igazat mond, jól tudjuk a 20. század történelmét ismerve.
Vajon melyik oldalon van USA, UK, Magyarország és melyik oldalon Kína, India?

1 Comments:

Anonymous Névtelen írta...

Kiváncsi leszek a Fed reakciójára, amint egyre inkább világossá válik a növekedés lassulása! Január végén jön Bernanke, nehéz feladata lesz...
Egyrészről be kell bizonyítania, hogy nem soft infláció tekintetében, ami ugyebár még további emelést vonhat maga után, másrésztől pedig ha a növekedés nyilvánvalóan lelassul, akkor arra nem épppen a legoptimálisabb tovább tolni felféle az alapkamatot! Tartok attól, hogy eegyre nagyobb valószínűséggel a Fed túllő és bedől az ingatlanpiac, aztán indul az újabb olcsó pénz korszaka Amerikában!

11:47 du.  

Megjegyzés küldése

<< Legfrissebb írások