vasárnap, november 27, 2005

Gáz van!

A múlt hónapban egy kis felfordulás történt a nyugat európai energiapiacon. A szokatlanul hideg tél miatt ( Angliában novemberben hó! - két évig laktam Londonban, de havat, azt nem sikerült látnom ) és az Északi tengeri földgázmezők kimerülése miatt Anglia földgázexportőrből importőrré vált. Ugye az az energia, amely lerombolta New Orleanst most nagyon hiányzik Angliában... A hideg eredményeképp a földgáz és elektromos energia árak egy nap alatt 50%kal nőttek nem csak Angliában, hanem Németországban is.
A januári határidős gázárak a tavalyi átlag 3szorosára emelkedtek 10 nap alatt, Amerikában a tavalyi árak közel kétszeresére.
A probléma a gázzal az, hogy nem olyan egyszerü szállítani, mint az olajat. Csővezeték kapacitás hiányában LNG tankereken lehet szállítani a földgázt, azonban az LNG (liquified natural gas) szuperhütött folyékony gáz speciális fogadóterminált igényel. Júniusra fejeztek be az angolok egy ilyen terminált, azonban az nagyrészt üresen áll, mivel az amerikaikkal kell versenyezniük a katari és nigériai gázért. Irán nyilvánvaló politikai okoból nem ad el gázt Amerikának és Angliának, hanem a kínaiaknak és az indiaiaknak szállít.

Milyen érdekes, még nincs száz éve se, hogy 1907-ben az angolok és oroszok megkötötték entente (barátsági) szerződésüket, amely szerződés semmi másról nem szólt, mint Perzsia befolyási övezetelre való felosztásáról, és ezzel egyben megkötötték a hurkot Németország és a Monarchia nyaka körül is. 10 évvel később Közép-Európa megszünt hatalmi centrum lenni...

Egy másik, látszólag nem idetartozó hír a kínai Nick Leeson, Liu Qibing. A jóember a kínai kormány nevében játszott a londoni fémtőzsdén és short pozíciókat nyitott, amelyeken az emelkedő rézárak miatt iszonyatosat bukott, kb 200 millió dollárt. Na most a fickót valszeg rövid úton agyonlöveti a Párt, de ez nem teszi semmisé a szerződéseket, mely alapján a kínaiakat 200.000 tonna réz fizikai leszállítására kötelezték. Nagyon úgy néz, ki hogy a kínai kormány képtelen határidőre leszállítani a nyersanyaghiány miatt.

A lényeg összefoglalva az, hogy az energia és nyersanyagpiacok egyre feszültebbé válnak, amely a magas energiárakon keresztül közvetlenül is recesszióval fenyeget, egy katari cég már most recessziót jósol a gázáremlkedés miatt. Másik hatás az infláció megugrása, amely kamatemelésre kényszeríti a jegybankokat, amely a globális likviditás beszükülését és az ingatlanpiacok gyorsított esését vonja maga után. A home equity extraction leszabályozása pedig ismét csak recessziót jelent az angolszász államokban.