szombat, október 15, 2005

Mágikus cilinder

Az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya már egy jó ideje stabilan havi 60 milliárd dollár körül mozog. A hiányt finanszirozza a havonta 80-90 milliárd dollár értékben beáramló külföldi tőke. Mindemellett az amerikai gazdaság vidáman fejlődik évi 3-4%os ütemben. Na igen, de hogyan lesz a külföldi tőkéből külkermérleghiány? Ugye egyik magyarázat lenne az, hogy az amerikaiak óriási beruházásokat eszközölnek a beáramló tőkéből, és gépeket, nyersanyagokat vásárolnak külföldön. De ez sajnos nem igaz. Az amerikaiak a beáramló tőkét egy az egyben elfogyasztják, felélik. Hogyan lehetséges ez?
Először is nézzük meg hova megy a tőke. A részvénypiacba? Nem. A Dow, a Nasdaq 3-4 éve gyakorlatilag mozdulatlan. Hol van már a 90es évek eufóriája, amikor ezek az indexek pár év alatt megnégyszereződtek. Marad a kötvénypiac.
A mágikus cilinder az amerikai kötvénypiac, amely müködésben tartja a dollár körforgását Amerika Ázsia és az olajtermelő országok közt.
Az amerikai kötvénypiac 25 billió dollárnyi állománnyal rendelkezik. A belinkelt pdf-ben látható hogy a friss kibocsátások zöme két kategóriába sorolható: jelzáloghitelek finanszirozására (mortgage related, asset backed ) és az államháztartás hiányát finanszirozására (municipial, federal agency, treasury).
Azt nyilván nem kell sokat magyarázni, hogyan lesz az államháztartási hiányból fogyasztás. Elég ha csak Bush elnök tax cutjaira gondolunk, amelyek a Clintoni évek költségvetési szufficitjét 400 milliárd dolláros deficitbe forditották 2-3 év leforgása alatt. Ezt a pénzt a lakosság mind elköltötte, ugyanis az amerikai lakossági megtakaritási ráta negativ.
Az ingatlanhitel fedezetű kötvények körülbelül felét két állami alapitású óriás bank a Fannie Mae es Freddie Mac bocsátja ki. A két bank közül a régebbit, a Fannie Mae ( Federal National Mortgage Association-FNMA) a 30-as évek végén alapitották, hogy a depresszió miatt leült ingatlanhitelpiacba életet leheljen refinanszirozással. Az ő tevékenységi körük kimerül abban, hogy az elsődleges ingatlanhitelező bankoktól megvásárolnak hiteleket, ezeket opciós ügyletekkel lefedezik, majd finanszirozásukra kötvényt bocsátanak ki, amit pl.a kinaiak megvesznek. Az ingatlanpiacba beáramló pénz felnyomja az ingatlanárakat, az emberek pedig fogyasztási hiteleket vesznek fel az ingatlanuk terhére. Ezt szép angol szóval úgy hivják, hogy "equity withdrawal". Egy szeptemberi FED elemzés szerint ez az equity withdrawal adja az amerikai háztartások jövedelmének 8%-át, azaz kb 600 milliárd dollárt. A kör bezárult.